Το ‘Smells Like Teen Spirit’ είναι ένας ύμνος της μοντέρνας ροκ μουσικής. Πίσω στο 1991 όταν πρωτοκυκλοφόρησε το τραγούδι, αγαπήθηκε όσο λίγα από τη νεολαία της εποχής εκείνης και όχι μόνο, και που είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό των Nirvana, μίας μπάντας που βρίσκεται σε πολλές παλιές κασέτες ροκ συγκροτημάτων που έπαιξαν αργότερα ή παίζουν τώρα μουσική. Ένα τραγούδι τόσο classic που δεν θυμάσαι πότε το άκουσες πρώτη φορά, είναι σαν να το ήξερες πάντα.

Πάνω από όλα όμως, μιλάμε για ένα κομμάτι που με το attitude και την ενέργειά του σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά, εκφράζοντας τέλεια τη δυσφορία και την απάθεια των «απροσάρμοστων» και αγκαλιάζοντας τους κοινωνικά μη-αποδεκτούς και απόβλητους νέους της εποχής.

Για πολλούς, αυτή θεωρείται η στιγμή που η εναλλακτική ροκ αρχίζει, παραδόξως, να γίνεται mainstream. Είναι τραγούδι σταθμός και από τότε όσοι φέρνουν στο μυαλό τους το έτος 1991 δεν μπορούν παρά να αναπολούν αυτό το τραγούδι….. το τραγούδι της γενιάς των 90’s…

Δεν ήταν όμως μόνο οι στίχοι του Cobain και το catchy ριφάκι του ‘Smells Like Teen Spirit’. Το γκρινιάρικο ύφος τους, το ατημέλητο look τους και η αδιαφορία για τα media που τους κυνηγούσαν, έθεταν όλο το πλαίσιο.

Το μουντό κλιπ του τραγουδιού, γυρισμένο σε σχολικό γυμναστήριο και βασισμένο στο concept της σχολικής συναυλίας που μετατρέπεται σε χάος την ώρα που οι μαζορέτες χορεύουν με το σήμα της αναρχίας πάνω τους, αντικατοπτρίζει το πώς ο Cobain έβλεπε τη γενιά του. Μια γενιά που έμπαινε στην τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα. . .

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 5 ενδιαφέροντα facts γύρω από το κομμάτι.

  1. Ο τίτλος του ‘Smells Like Teen Spirit’ δεν προέκυψε με τον τρόπο που ίσως φαντάζεστε. Ο Cobain εκείνη την περίοδο είχε σχέση με την Tobi Vail από τις Bikini Kill. Η bandmate της Vail και frontwoman των Bikini Kill, Kathleen Hanna, διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Cobain και ένα αυγουστιάτικο βράδυ του 1990, θέλοντας να εκφράσει το «σημάδι» που είχε αφήσει η bandmate της στο σώμα του Cobain, έγραψε στον τοίχο δωματίου ενός μοτέλ, την επιγραφή «Kurt Smells Like Teen Spirit» – όπου «Teen Spirit» η μάρκα ενός αποσμητικού! Ο Kurt είδε σε αυτή τη φράση την τέλεια αντισυμβατική κραυγή που έψαχνε για το κομμάτι και η συνέχεια είναι γνωστή…
  2. Όπως έχουν παραδεχτεί και οι ίδιοι οι Nirvana, το ‘Smells Like Teen Spirit’ προέκυψε όταν προσπάθησαν να γράψουν ένα κομμάτι στο ύφος των Pixies, μπάντας που επηρέασε όσο λίγες τον Cobain. Το riff του τραγουδιού έχει κατά καιρούς αναφερθεί πως μοιάζει πολύ με το ‘More Than A Feeling’ των Boston, αποτελώντας μία grunge εκδοχή του, ποτισμένη με μεγάλη επιθετικότητα. Οι Nirvana πάντως το θεώρησαν μία καλή ευκαιρία για να κάνουν πλάκα, αφού στο Reading του ’92 έκαναν μία ειρωνική αναφορά σε αυτή την υποτιθέμενη ομοιότητα, παίζοντας λίγο από το κομμάτι των Boston, πριν το intro του ‘Smells Like Teen Spirit’.
  3. Το νεανικό κοινό που συμμετέχει στο βίντεο κλιπ, ήρθε μετά από ανοιχτό κάλεσμα της μπάντας στους fans συναυλίας τους που έλαβε χώρα δύο μέρες πριν από τα γυρίσματα. Πόσοι από τους πιτσιρικάδες αυτούς θα φαντάζονταν ότι 25 χρόνια μετά θα βλέπουν τις φάτσες τους σε ένα από τα πιο δημοφιλή κλιπς όλων των εποχών; Όσον αφορά τις μαζορέτες, ήταν strippers από τοπικό club του Los Angeles.
  4. Το ‘Smells Like Teen Spirit’ ήταν ένα από τα τελευταία κομμάτια που γράφτηκαν για το ‘Nevermind’. To συγκρότημα αρχικά ηχογράφησε το track σε κασέτα και δεν το είχε σε πολύ μεγάλη υπόληψη. Ο παραγωγός όμως του άλμπουμ, ο Butch Vig, επέμενε να το συμπεριλάβουν στην tracklist, αφού, όταν το άκουσε, κατάλαβε πως είχε μπροστά του ένα διαμάντι.
  5. Το τραγούδι ήταν υποψήφιο για δύο βραβεία Grammy το 1993, αλλά δεν κέρδισε σε καμία από τις δύο κατηγορίες, αφού στο «Καλύτερο Ροκ Τραγούδι» ηττήθηκε από την unplugged εκδοχή του ‘Layla’ του Eric Clapton, ενώ στην «Καλύτερη Hard Rock Εκτέλεση» κέρδισε το ‘Give It Away’ των Red Hot Chili Peppers.

Και για να κλείσουμε απολαύστε τον ύμνο για μια ακόμη φορά σε μερικές υπέροχες εκτελέσεις από το original εώς Tori Amos και Patti Smith . . .